skype

 23062

Predsednik kućnog saveta je veče pre kiše stavio nalepnicu sa prezimenom podstanara na ulaznim vratima stana broj 13. Pošto su mu ruke podrhtavale, oznaka je postavljena malo ukrivo. Na njoj piše jednostavnim starinskim fontom samo prezime.

***

Novi je dan kreno u pohode i porobljavanje zelene boje, koja se kao mlado lišće prosulo po rubovima svakodnevne rutine. Ravnici je oduvek falio taj sveži vazduh koga je visina imala u izobilju. Čak je i eho koji se pružao sa severa uspevao da se nekako nametne tom gradskom brežuljku i da ga porobi svojim zvukom. Vreme pre jutra ume tu škripu eha da dovede do savršenstva. Sveže je, koža mu se ježi. Bulji u ekran. Divan lik poznate ženske osobe treperi u uglu ekrana.

Spustio je ruku među noge i blago protljao svoje nadolazeće zadovoljstvo. Oduvek se ložio na njene usne. Sada je nešto pričala, ali on je isključio zvuk i samo je pratio talasanje njene gornje usne koja se nekako uvek brže pomerala od donje, mesnatije i za nijansu tamnije. Ona je pričala, a njemu više to nije bilo važno. Još malo i njene usne neće mu biti zanimljive. Rekla je jednog kišnog  jutra da ga voli. I već sledećeg uhvatila prvi jutarnji let za sever. Sada zove zbog tuge, hladnoće, želje, sećanja. I očekuje podršku.

Na stolu pored računara stoji beli presavijeni papir.Dok ona pomera ramena i namešta bratelu koja joj je pala sa desnog ramena, brzim potezima crtam travu koja niče i oblak u obliku zmaja. Na gornjem uglu papira nacrtao sam sopstveni osmeh koji viri iza drugog ćoškastog ugla ulice koju presecaju crvene trole. Olovka B3 bila je polu osušena, ali ja sam i dalje žvrljao.

***

Ispred vrata stajala su tri najbolja ortaka i držali kao dete zagrljeno pivo sa kojih se cedila rosa.Od kako je Buljavog napustila devojka, svake srede dolaze na čašicu razgovora, pljuvanje ekrana dok igra neki drugorazredni klub i obavezno pivo. Večeras je Liga Šampiona.

Dok je Buljavi spremao neku laganu klopicu, ortaci su se rasporedili kao slobodni strelci po uglovima male uštirkane sobe, na čijem je severnom zidu dominirao ekran veličine omanjeg bioskopskog platna.

  • Matori, daj neku krpu, ovaj Slinavi je opet prosuo penu po stolu. Udarila ga opet vrućina u glavu.
  • Ti Slinavi zalepi macolu na tu ćelu, nije mu ostao dužan.

Lapica i Kreza se pogledaše ispod oka i prasnuše u smeh. Slađan, od milja nazvani Slinavi, nadimak je vukao još iz predškolskog perioda, bio je trapav i smotan do daske.Vukao je noge i bio uvek nekako usporen i trom.

  • Matori, se sećaš onog Barry iz Australije, što je bio kod nas u razredu samo jednu godinu, što nam je svima na odmoru kupovao sladoled. Bokte, taj pretrči ulicu i uzme trideset sladoleda.
  • Sećam se, šta sa njim?
  • Šta šta je sa njim, ti nikada nisi obavešten, jbt igra australijski fudbal i najbolji je igrač lige, a bio nekako sav sitan, kržljav, noge u nekom raspletu, pogled nekako skrenut.
  • Smotani obično nešto pametno urade u životu, poklopi ga Buljavi.
  • „se sećaš kako smo ga ložili da je sasvim u redu svakoj devojčici iz drugog razreda da priđe i da je poljubi
  • ..koliko je samo nesretnik dobio šljaga, konstatuje Lapica

– E, a sve zaboravljam da vas pitam šta je sa Smrdom?

– Zabole ga, potpisao pod stare dane ugovor sa nekim nižerazrednim moldavskim  fudbalskim klubom. Sada plete Moldavke i pije najbolja vina.

– A gde je Kifla?

– Ako nije na nekom teškom robijaškom poslu i tuče kamenje, onda verovatno još vara babe i dede po Lozani.

-Idem sutra na pecanje, ima li ko od vas  kilo rovaca na pozajmicu.

-Ti bre Buljavi nisi normalan, ko još peca u vreme ekonomske krize.

-Ja brate, pogleda ga Buljavi onako šantavo iskreno.

Zvuk na komjuteru koji je obaveštavao da neko poziva na skayp-u, uporno je pištao. Lapica, Kreza i Slina se pogledaše.

  • Eejj matori, „oćeš se javiš, zove te… pa zaustavi reč koja je tekla i ne izgovori njeno ime.

– Neću se više javljam brate. Ovo više nikuda ne vodi. Danas sam sedeo i sedeo i otvarao stare albume i ređao slike, one naše ljubavne sa najiskrenijim osmesima i otvarao tarot i prizivao boga i svetog duha. Vukao sam po stanu i grlio onaj njen štrikani pokrivač koji mi je namerno ostavila da me seća na belinu i njenu toplotu i zurio u taj dan tako prozirno svilen i mirisan. Tražio znak, zvuk neki poznati, umirujući.Tražio da me tresne odgovor na pitanje koje eto postavljam svakog novog jutra. Kada te neko voli, zašto odlazi od tebe? Danas sam čak i pomislio da je rođena u novom Ptolomejevom sazvežđu i da je došla da me izleči od teške bolesti, patnje kakve. Gledao njenu astrološku kartu i čitao sve moguće horoskope i tražio vezu, nit koja spaja nas dvoje. A onda sam shvatio, poređao kockice i ukapirao da je tu u mom vazduhu samo da bi sebe nahranila. Da bi sopstveni ego prigrlila i volela tamo negde severno, gde je hladno i gde nema duše. I zato neću više da se  javljam. Eto, baš neću.

-Smrdo, daj to pivo da ga satremo i pusti tekmu da gledamo, prebacuje Kreza na drugu temu.

Dok se Buljavi u svojim olovnim papučama broj 46 vukao do frižidera po drugu turu orošenog piva, Real Madrid je već dao gol u prvom minutu. Lapica, Slinavi i Kreza su poskakali kao oprljeni, kao kakva radosna deca, lupajući jedan drugog po ramenu, čelu, potiljku. Ritualno pobednički. Bulja ih pogleda kroz oškrinuta vrata i osmehnu se radosno. Neki talasi toplote, pa hladnoće, kao kakva groznica, šetala mu je telom kao igla na kompasu, kada izgubi pravac. Sačekao je da se talas smiri. Prevrćući po sećanjima zajedničke sate, onako radosne, šašave dane i leta sa ortacima, shvatio je da mu se vraća onaj nadolazeći, ludi instiktivni nagon za darivanjem sebe.

Dok je na stakleni sto, prljav od pivske pene stavljao suzne hladne flaše piva, Real Madrid je već dao drugi gol.

Advertisements

About danijelita

Prostorni planer po struci, a fajter, samuraj, žena & majka & kraljica po opredeljenju. Pišem da ne zaboravim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Vibe a Little

Learn to Live

Sarajevo, love, sex and hills

Pričam ti o Sarajevu, jednoj mahali, i jednoj ljubavi

jelenadilber

Tragač za zrnom dobra

Anin kutak

Mjesto na koje je svatko dobrodošao

Dakraljic

književnost i srodne teme

Lovac na sunce

Pesnik. Lovac na sunce. Distrofija bluz. Borac. Nemam prava na predaju i ne priznajem poraz.

toofnica

sreća kao inspiracija

Zevsova ćerka

A great WordPress.com site

Libertas Nova

We Live To Create!

Уместо дневника ...

"...И постоји један Божански језик.Саткан од шуштања лишћа,поја птица и жуборења таласа.Има мирисе Божански језик и боју.Бог тим језиком на молбу свакога молитвени одговор даје..."Анастазија-Владимир Мегре

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Orbis Marketing

Orbis Marketing, The Smart Choice

%d bloggers like this: