ZIMSKE GUME 175-65-17

2406

Jesen je već mirisala na pečeno kestenje i metalne šine koje su se lenjo vukle duž Bulevara. Terala sam svoje trapave noge broj četrdesetijedan po tragovima puževa koji su nestali posle kiše. Kada dan krene po gluposti, ja kupim kuvani bulevarski đevrek da ga poteram na osmeh. A danas je baš takav, tupav i vlažan.
Na pauzi između dva poslovna ručka pedantno stilizovan čovek je istrčao iz elitnog beogradskog restorana na sredini Bulevara, držeći čvrsto u ruci telefon najnovije generacije i mlararajući rukama kao dirigent ni manje ni više nego bečke filharmonije. Istrčao, kažem, bez pogleda levo-desno i gurnuo me kao crveni autobus. Tada ispusti telefon i dok mu je u ušima proletao zvuk razbijanja, uhvati me levom rukom za revere bledozelenog mantila, pa povuče iz klovnovskog pada i helikopterskog mlataranja ruku. Scena mu nabaci širok osmeh na lice, a meni prepoznavanje lika i sjaj u oku. Na ulici koja vodi na zapad, sreo je mene, staru školsku drugaricu.

– Srce, oslovio me je našim starim, ličnim, nadimkom, pa ti se ni za milimetar nisi promenila.

Spiridon je išao sa mnom u osnovnu školu i bio je jednostavno rečeno, neprimetan dečko. Sada, ovako visok i skrojen po poslednjoj modi, isijavao je samouverenošću. Uhvatio me je za ruku i uvukao u zadimljenu prostoriju tog zvučnog restorana, iz koga je upravo istrčao. A onda upoznavanje sa petoricom istih takvih samouverenih i kravatiranih muškaraca. U tom periodu, novine mi nisu dolazile pod ruku, a kutiji od televizora sam još tražila mesto. Politika nije bila svera mojih interesovanja, ali sam od starih drugara čula da se Spiridon visoko kotira u tadašnjoj Vladi. Vladi njegove i moje oronule zemlje. Od tog“ trapavog bulevarskog susreta, zivkao me je svakodnevno i neprestano tražio povod za novi susret. Bio je uporan. Želeo je kaže samo ono što mu nedostaje. Više osmeha i puno humora. I kako nisam imala ništa pametnije da mi preokupira mozak i potera ga na produbljivanje vijuga, podlegla sam upornosti jednog iskusnog političkog tipa. Podlegla, kažem i legla. I tada je došlo vreme kada pupak na pupak naleže, kad“ sunce rub meseca na zub uhvati. Odlepila sam dupe od zida, pamet ostavila na polici u špajzu i provukla ruke kroz Spiridonovu kosu. Tako smo počeli da delimo vreme i ukus. Bio je to period genetskog poriva, više možda nagona, nego pameti. Razumećete me već. Vreme kada se pojede sopstvena savest.
Jednog kišnog jutra, želeći da utonem u zagrljaj, pokucala sam na njegova mahagoni vrata i nenajavljeno ga uhvatila u krevetu sa sekretaricom, jednog od sličnih kao on ministara. Bio je obučen kao Betmen , vezan za stolicu i preliven voskom.
Imala sam na jeziku toga jutra gomilu gadnih i prljavih reči sa kojima sam htela da ga pljunem, ali od svih tih neizgovorenih, setih se samo pljavih zimskih guma 175-65-17 koje su me čekale da ih zamenim.

Advertisements

About danijelita

Prostorni planer po struci, a fajter, samuraj, žena & majka & kraljica po opredeljenju. Pišem da ne zaboravim.

11 responses to “ZIMSKE GUME 175-65-17

 1. Odlican tekst :OK: . Sve vreme mi je drzao paznju i mamio da ga procitam. I nisam bila sigurna sta me ceka tokom citanja. Bas, bas dobro :OK: .

  Liked by 1 person

 2. mada će drugarice u top da me metnu :)…sve očekuju srećan kraj, a ja zamutim fijasko 🙂 fala ti Tatjančice za bodreće reči 🙂

  Liked by 1 person

 3. Meni je ovaj kraj realniji. Ne zato sto ne volim romantiku i happy end nego sto zivot, obicno, malo drugacije pise romane od onoga sto bi smo (mozda) mi zeleli 😐 .

  Liked by 1 person

 4. Wojciech

  Super post! 🙂

  Liked by 1 person

 5. Njakraći post do sada 😀

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Vibe a Little

Learn to Live

Sarajevo, love, sex and hills

Pričam ti o Sarajevu, jednoj mahali, i jednoj ljubavi

jelenadilber

Tragač za zrnom dobra

Anin kutak

Mjesto na koje je svatko dobrodošao

Dakraljic

književnost i srodne teme

Lovac na sunce

Pesnik. Lovac na sunce. Distrofija bluz. Borac. Nemam prava na predaju i ne priznajem poraz.

toofnica

sreća kao inspiracija

Zevsova ćerka

A great WordPress.com site

Libertas Nova

Slobodna volja pravo je svake ljudske individue...

Уместо дневника ...

"...И постоји један Божански језик.Саткан од шуштања лишћа,поја птица и жуборења таласа.Има мирисе Божански језик и боју.Бог тим језиком на молбу свакога молитвени одговор даје..."Анастазија-Владимир Мегре

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Orbis Marketing

Orbis Marketing, The Smart Choice

%d bloggers like this: