CiRkUS ( Il” KaKo gA nApRaViTi oD ŽiVotA )

17071

Ljupko – Ljuba, Ljupče  diplomirani profesor istorije koji je brat-bratu već petu godinu posle završenog fakulteta boravio na birou za zapošljavanje.Taj isti Ljuba rešio je jednog dana da okrene drugi list i posveti se onome što mu je išlo kao od šale. Magija je bila drugo ime za njega, a biti mađioničar njegov san. Upravo u to vreme nekako, vraćajući se sav pokisao sa biroa na Gundlićevom vencu, prošao je pored iskrivljene drvene bandere. Na banderi je bio okačen plakat na kome je pisalo:
Internacionalni Cirkus CORONA sa tradicijom preko dva veka, gostuje na platou ispred stadiona vašeg omiljenog fudbalskog kluba. Dođite i uverite se. Čekaju vas najbolji krotitelji životinja i žongleri i virtuozi na trapezu. Predstava počinje u 18 i 20 časova. Crnim flomasterom ispod slike gutača vatre stajalo je:

– Traži se mađioničar. Doći lično i poneti rekvizite. Javiti se Šarlu, druga kućica od šatre.

Pomislio je, sam mu je bog poslao ovaj oglas i da mu se lično javio sveti Pantelejmon, zaštitnik njegove kuće. Previše je u njegovom životu bilo čekanja. Ovo veče, to je baš taj trenutak koji je sanjao godinama. Da se razumemo, kako ne bi zaboravio trikove Ljuba je danonoćno vežbao. Prsti moraju uvek biti vreli, tako je pričao. Rekvizite je još ranije kupio na buvljaku u Pančevu. Trikove sa kartama izvodio je zatvorenih očiju, dok su zečevi Lolek & Bolek bili njegovi stalni cimeri koji su se slobodno šetali po stanu i oštrili zube o drvene noge ostarelog troseda Ljubine nane. U niskom letu bela golubica Mici preletala bi slobodno kuhinju, nadgledajući ručak koji se krčkao na rešou. Za izvođenje čuvene tačke kada testera seče asistenkinju pored mene koja sam tada bila prava mršavica i mogla da stanem u kutiju, angažovali smo i malu Ljubicu sa trećeg sprata. Ljubica je bila jedino dete u toj zgradi. Veselo bi prekinula svoje igranje lastiša ili školice i uskakala na uvežbavanje te dramatične tačke sečenja na pola. Da nam ne dosadi često smo menjali mesta i raspored u kutiji. Nekada bi ona izbacivala svoje mršave nogice na sto, a ja se savijala i skupljala kao fetus u tom omalenom prostoru i obrnuto.
Ljupko je bio primljen u cirkus na probni rad koji se odužio. Cirkus je gostovao po mesec dana u svakom drugom gradu. Ljubu sam viđala sve manje, a magija mi je falila sve više. Ljuba se tokom vremena zbližio sa Amalijom, egzotičnom plesačicom sa pitonom, a ja sam počela da sanjam lavove i dresere i šećernu vunu, a ponekad i slona na velikoj šarenoj lopti.

Advertisements

About danijelita

Prostorni planer po struci, a fajter, samuraj, žena & majka & kraljica po opredeljenju. Pišem da ne zaboravim.

6 responses to “CiRkUS ( Il” KaKo gA nApRaViTi oD ŽiVotA )

  1. Tako lepo pises, lako, jednostavno. Reci prosto teku i stvaraju zivopisne slike i emocije. Uzivala sam. Opet. 🙂

    Like

  2. Preko Radice sam dosla na tvoj blog,i zaista uzivam u svakoj prici, slici, mirisu, koji opisujes tako majstorski :)))
    Odlicno pises, msm, nisam ja kompetentna, ali meni se mnogo dopadaju tvoje price :))))

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Vibe a Little

Learn to Live

Sarajevo, love, sex and hills

Pričam ti o Sarajevu, jednoj mahali, i jednoj ljubavi

jelenadilber

Tragač za zrnom dobra

Anin kutak

Mjesto na koje je svatko dobrodošao

Dakraljic

književnost i srodne teme

Lovac na sunce

Pesnik. Lovac na sunce. Distrofija bluz. Borac. Nemam prava na predaju i ne priznajem poraz.

toofnica

sreća kao inspiracija

Zevsova ćerka

A great WordPress.com site

Libertas Nova

Slobodna volja pravo je svake ljudske individue...

Уместо дневника ...

"...И постоји један Божански језик.Саткан од шуштања лишћа,поја птица и жуборења таласа.Има мирисе Божански језик и боју.Бог тим језиком на молбу свакога молитвени одговор даје..."Анастазија-Владимир Мегре

Mandrak72's Blog

Bilo kojeg dana

Orbis Marketing

Orbis Marketing, The Smart Choice

%d bloggers like this: